Hogyan válassz parfümöt? - Fragrance Guide

desktop3-2.jpg

Sokan nem tudják, hogyan is válasszanak illatot maguknak, ezért csak álldogálnak a parfümös polcok előtt és céltalanul emelnek le egy-egy számukra szimpatikus darabot. A parfümválasztás tudatos dolog, hiszen egy illat könnyen a védjegyünkké válhat, így elengedhetetlen, hogy olyat használjunk, ami tükrözi a személyiségünket. Ám, mielőtt kitérek a kiválasztási folyamatra, nem árt tisztázni egy-két fogalmat!

Mi a különbség az Eau de parfum, Eau de toilette és az Eau de cologne között?

Az illatszereket a bennük lévő illóolajak mennyisége illetve töménysége szerint osztályozzák. Minél magasabb az olajtartalom az adott illatszerben, annál erősebb és hosszabb ideig is tart. A parfüm rendelkezik a legmagasabb illóolaj koncentrációval, melynek aránya 15-30%. Előnye, hogy nagyon kevés mennyiség is elég a használatakor. Eau de toilette-nak  8-15%-os az illatanyag tartalma, ezért alkalmas a  mindennapos használatra, az Eau de cologne - magyarul kölni víz - pedig 3-5% illatanyagot tartalmazó, rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm.

Hogyan épülnek fel az illatok?

  • Fejjegy tartalmazza a legillékonyabb összetevőket, ezért csak percekig fejtik ki hatásukat.
  • Szívjegy a parfüm szíve. Ide tartoznak a parfüm legfontosabb illatai, legkevesebb 4 órán keresztül érezhetőek.
  • Alapjegyben található illatok tartanak a legtovább - akár egy napig.

desktop2-1.jpg

Hogyan válassz parfümöt?

Ha valaki bemegy egy illatszerboltba, a polcokon sorakozó parfümök halmazával találja szembe magát. Lehetetlenség végig illatozni őket, hiszen hasonló alapanyagokból álló parfümöknél 2-3, különbözőeknél 5-6 illat után tele lesz az ember orra. Azt tapasztaltam, hogy sokan a parfümök üvegére és kinézetére figyelnek fel, ha pedig szimpatikusnak találják, megillatozzák. Így is bőven érhet csalódás, hiszen egy-egy kellemesnek kinéző parfüm kellemetlen illatú is lehet, hiszen sokszor nincs összhangban a külalak és a beltartalom. Ha az illető nem jut dűlőre, érdemes a boltban dolgozók segítségét kérni, hiszen ők már ismerik az illatokat, így nem kell órákat eltölteni céltalan keresgéléssel, mire rábukkan az ember a saját illatára.  Ha megvan a szerencsés, érdemes bőrön is kipróbálni, hiszen mindenkin máshogy illatozik. Bő negyedóra elteltével kijön a parfüm szívjegye, mely a parfüm eszenciáját rejti magában. Fontos még továbbá, hogy a parfümök kipárolgását számos tényező befolyásolja, ilyen a táplálkozás, életmód és a bőrünk egyedi tulajdonságai.

Mikor milyen parfümöt használjunk?

Napközben ajánlatosabb a könnyebb toalettvíz, vagy a kölni víz használata, parfümöt csupán különleges alkalmakkor használjunk. A férfi illatok nagy része Eau de toilette, ritkán találunk parfümöt köztük, a női illatokban viszont jobb az arány. Az sem feltétlenül törvényszerű, hogy maga a parfüm erőteljesebben és tovább illatozik rajtunk, hiszen, ahogy az előbb említettem, számos tényező befolyásolj a kipárolgást. Ajánlatos az évszakhoz választani az illatot, a meleg nyári napokra ideális lehet az üde, virág, illetve citrus illatú parfüm, a hideg évszakokban inkább a nehezebb, orientális illatokat érdemes kipróbálni.

Hol használjuk a parfümöt?

A töményebb illatszerekből elég csupán a fül mögé, nyakra, mellek közé, csukló belső részére, kar- vagy térdhajlatba, sőt akár a boka belső részére tenni, és a hatás tökéletes lesz. A régi módszer szerint a parfümöt oda érdemes cseppenteni vagy permetezni, ahol a bőr a legmelegebb és vérrel legjobban ellátott. Újabban inkább a hajat, tarkót, nyakat és a kulcscsont tájékát ajánlják. Természetes alapanyagból és bőrből készült ruhák is jó illathordozók, de nem ajánlott fehér illetve világos ruhára, és főleg nem természetes selyemre alkalmazni az illatot.

 

Ha tetszett a cikk, az alábbi felületeken is megtalálsz:

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztoredina.blog.hu/api/trackback/id/tr7513546131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása