Antré - Interjú

Nagyon szeretem az Antré-t, hiszen természetes anyagokkal dolgoznak és szuper ruhadarabokat készítenek. Már több fotózáson és eseményen is az ő ruháikat viseltem, ezért arra gondoltam, ideje lenne nektek is megismerkedni velük egy interjú keretében. Ellátogattam hát a Palomába, ahol a márka showroomja van és elbeszélgettem a tervezőnővel , Ankával és fashion menedzserével, Zsanettel. 


Ha pár szóban kellene bemutatni magadat, mit mondanál?

Anka: Egy alföldi lány vagyok. Továbbtanulás előtt mindenki azt hitte, hogy a zenei pályát fogom választani. Valahogy mégis máshogy alakult. Bőrdíszműves szakon végeztem, aztán Rajztanárként, a Nyíregyházi Főiskolán. De ha eltekintünk az iskolák sorától, és tényleg csak néhány szóban kellene magamat meghatároznom, szabályszerető, konzervatív, és céltudatos vagyok.

Zsanett: olyan vagyok, mint az ANTRÉ, szögletesen fűszeres és természetes.





Honnan jött a divattervezés gondolata?

Anka: Amikor számot vet az ember, mielőtt nyilatkozna, hogy ugyan melyik középiskolába szeretné beadni a jelentkezési lapját, a nagy álmok között azért megindul a szelektálás. Az már hamar eldőlt bennem, hogy annak ellenére, hogy a zeneiskolában nőttem fel, nem követem édesapám nyomdokait. Pedig igazán nagyon szerettem hegedülni, és örökre meghatároz az ott eltöltött 10 év. Szorgalmam viszont sajnos nem volt. A tervezés gondolata ott fogalmazódott meg először. Aztán volt idő, amikor megint eltávolodtam a ruháktól, a grafika kezdett hozzám közel kerülni. Most mind a két tervezési terület egyszerre foglalkoztat.



Mesélj egy kicsit az első kollekciódról…

Anka: Ha a legelsőről kell mesélnem, mit mondhatnék? Kaotikus. Azok még nem voltak hordható ruhák. Csak esztétikai kísérleteknek lehet őket nevezni. De gondolom, a kérdés inkább az Antré első kollekciójára vonatkozik. Mivel korábban tényleg teátrális ruhákat készítettem, ez egy merőben idegen terep volt számomra. Minden nagy gesztust le kellett tisztáznom. Az inspirációm forrását a geometria adta, és a geometrikus testek fény-árnyék jelensége. Ezt kellett ötvöznöm a kényelmes és nőies formákkal. Így az első kollekciónk még abszolút a kísérletezésről szól. A következő kollekciónkban meg fognak maradni az alap tézisek. Az inspiráció továbbra is a geometria. Azon belül pedig külön szerepet kap a háromszög misztikuma.



Egy-egy ruhatervezésnél mi inspirál?

Anka: Azt hiszem, erre nem lehet jól válaszolni. Mi inspirál? Bármi. Egy levél, egy vers, egy épület vagy egy film. Inspirálhat egy matematikai egyenlet is. Engem általában a felületek, a térbeli alakzatok, a síkidomok inspirálnak. Viszont ez folyamatosan változik. Ha van egy gondolat, ami foglalkoztat, akkor automatikusan visszaigazolásokat keresek mindenhol. Így például most hogy a geometria foglalkoztat, minden járdaszegélyben, fotóban, vagy verssorban ezt látom meg. Azokra figyelek fel, amik kapcsolódnak az eredeti gondolatomhoz. Egy időben a különböző felületek inspiráltak. De ha a mostani mondanivalómat is kimerítettem már, akkor új téma után fogok nézni. És az fogja majd meghatározni a gondolataimat. Ha van bennünk kíváncsiság, és fel tudunk tenni egy jó kérdést, akkor az maga az inspiráció. A válaszok keresése pedig maga a produktumunk lesz, vagyis a késztermék.



Ha jól tudom, a ruhatervezés mellett ékszerekkel is foglalkoztok. Mesélnél egy kicsit az ékszerekről?

Zsanett: Így van. Sőt hamarosan táskákkal is kiegészítjük a kollekciónkat. Szigorúan természetes alapanyagokból – ehhez mindig ragaszkodunk! De visszatérve az ékszerekhez, igen, ruhákhoz illő textilből, fából, fémből készülő nyakláncokkal, gyűrűkkel, fülbevalókkal és karkötőkkel egészítjük ki kollekciónkat a geometrikus vonalak és minimalista színkombinációk figyelembe vételével.



Tervezői szemmel mit gondolsz a magyarok öltözködéséről?

Anka: Azt hiszem, nem vagyunk ilyen téren nyitottak. Legalábbis még nem. De nem látom azért ezt a kérdést olyan sötéten. Egyre többen keresnek tervezői termékeket. Nehéz leküzdeni sok olyan gátat, amit a társadalmi helyzet, a történelem, vagy a mikrokörnyezetünk szokásai bennünk felépítettek. Az emberek viszont kíváncsiak. Vágyunk arra, hogy kitűnjünk a tömegből. Sokan ennél a pontnál azonban megakadnak, mert nem tudják, mi ennek a legjobb módja. Persze a legtöbben még mindig egyszerűen oldják meg ezt a problémát. Hiszek viszont abban, hogy egyre nagyobb lesz az a réteg, aki az öltözködésben nem csak egy kötelező reggeli kört tud le. Biztos vagyok benne, hogy egyre többen lesznek, azok, akik külső megjelenésükkel is értéket akarnak képviselni és meg merik mutatni egyéniségüket.



Hol lehet hozzájutni az általad tervezett ruhákhoz?

Zsanett: Az ANTRÉ ruha, és kiegészítő kollekciónk a Kossuth Lajos utcai Paloma Fashion&Art Központban tekinthetőek meg, de a webshopunkon keresztül is megrendelhetik ruháinkat – www.antrefashion.hu. Terveink között szerepel, hogy a tavaszi/nyári kollekciónkat különböző designer üzletekben is forgalmazzuk. Ezenkívül minden wamp rendezvényen megtalálhatóak vagyunk, illetve időközönként szervezünk POP-UP-STORE-okat is, melyekről a Facebook oldalunkon értesülhettek – www. facebook.com/antrefashionhttp://pasztoredina.blog.hu/media/image/imported/2015-04-15/13545603/addthis_widget.js#pubid=ra-5373247605194b6e




A bejegyzés trackback címe:

https://pasztoredina.blog.hu/api/trackback/id/tr6613545603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása