Ma van a Fashion Revolution világnapja!
Te tudod, ki készítette a ruhádat?

wedding_ideas.jpg

2013 április 24-én volt a divatipar fekete napja, hiszen Dakkában, Bangladeshben 1134 ember vesztette életét és több, mint 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár épülete összeomlott. Ekkor kerül napvilágra a gyári munkások milyen embertelen körülmények között dolgoznak azért, hogy a fast fashion boltok kínálatát, ezáltal a mi igényeinket is kielégítsék. 

 

A szörnyű baleset napján született meg Angliában a Fashion Revolution mozgalom, mely célja, hogy felhívja a figyelmet az általunk előszeretettel viselt ruhák forrására és elkészítésének körülményire. Véleményük szerint a divatiparra hatalmas átalakítás szükséges, cél az etikusság és átláthatóság. A divatipar a második legszennyezőbb iparág (és az egyik legjövedelmezőbb is), nincs olyan olcsó alapanyag és gyártási technológia, mely hatására nem növekedne a szén-dioxid-kibocsátás, vízpazarlás és vegyszeres szennyezés. A fast fashion  üzletekbe akár évi 10-20 kollekció is bekerül, ezáltal az emberre erős pszichológiai nyomás nehezedik, hiszen könnyedén azt érezheti, nem a legfrissebb divat szerint öltözik és máris az ördögi kör közepén találhatja megát, melyből nehéz szabadulni. Így sarkall minket őrült vásárlásra és költekezésre a divatipar, mely hatására az emberek igényei megnőttek, ezeket az igényeket pedig ki kell szolgálni, így eszméletlen mennyiségű ruha keletkezik a világon. Nagy része a szeméttelepeken köt ki, viszont ezeket a darabokat valakinek elő kell állítania, aki nem más, mint az olcsó munkaerő a világ szegényebb részein. Állj meg egy pillanatra és tedd fel magadnak a következő kérdést, ki készítette a ruhádat?

 

Ha tetszett a cikk, az alábbi felületeken is megtalálsz:

Források: 
https://www.fashionrevolution.org/europe/hungary/
http://www.holyduck.hu/2018/04/24/varronok-a-magyar-tervezok-mogott-fashion-revolution-hungary-kampany/
https://www.theguardian.com/sustainable-business/2017/jun/13/hm-zara-marks-spencer-linked-polluting-viscose-factories-asia-fashion
https://index.hu/gazdasag/2017/08/27/divatipar_kornyezeti_hatasok_viszkoz_fast_fashion/

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztoredina.blog.hu/api/trackback/id/tr7313868028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása